borismeret és a természet szeretete

Egyéb kategória Tanulj a borokról

Borriport – Palkó borok

A Tokaji borvidék észak-nyugati határvárosában Abaújszántón található a Palkó Borászat, ahol Palkó Gabriella mutatott egy kis betekintést családi gazdaságukba, amit férjével együtt nagy lelkesedéssel és szakmai múlttal koordinálnak.

Abaújszántó a Tokaji Borvidék perem települése ahonnan tovább haladva a Zemplén gyönyörű panorámája tárul elénk ,tiszta időben a Tátra gerinceit is megpillanthatjuk. A településtől mindössze 8 kilométerre Boldogkői vár található.

Gabriella és férje Norbert közel 10 hektáron gazdálkodnak, ami azért nem kis gazdaság. Emellett foglalkoznak még szántóföldi termesztéssel is. A területek egy része azaz 7 hektár szántói, egy a tállyai Báthori dűlőben található. Hagyományos szőlőfajtákkal dolgoznak, mint a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály.

A törődést abban figyelhetjük meg, amilyen gondossággal válogatják a termést, többmenetes szüretet alkalmaznak, külön kezelik nemcsak a dűlőt és a fajtákat, hanem a parcellákat is, évjáratokhoz alkalmazkodva készítik egyedi boraikat.

Gabriella a borokon keresztül mutatta be nekem hova fejlődtek az évek során. A friss tavalyi évjáratokon kívül kóstoltam 2016-os borokat is ugyanabból a dűlőből ugyanazon szőlőfajtákkal. Érdekes felfedezés amikor az ember látja hova fejlődik a saját kezei által készített bor, egy tudatos,precíz munka eredményeként.

Hársss habzóbor 2019

Egy igazi Welcome drink, amivel kezdtük a kóstoló sort. A nevéből adódóan ki lehet találni melyik fajta alkotja a fő összetevőjét! – igen a hárslevelű, de megbújik a háttérben egy kis sárgamuskotály is, ami bár 10 %-ban van csak jelen mégis érezhető miután kortyoltunk belőle.

Tokaji habzóbor

Hárslevelű 90%, sárgamuskotály 10%
Alkoholtartalom: 13 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,3 g/l
Savtartalom: 6,24 g/l

Gelencsér – Furmint 2019

A Gelencsér nyugati fekvésű kiemelkedő dűlő, első említések egyike 1469-ből való, 1522-től trianonig ez is Kassa városhoz tartozott. A dűlő felső teraszainak fürtválogatásaiból készült.

Egyenes vonalú , üde bor. Az elején picit röviden indul,de utána jönnek a  mélységek, strukturáltsága, csiszoltsága és kis idő után már nagyon szép ívben lehet érezni az ásványosságot és egy kis sós ízt is, kellemes savakkal kombinálva. 

Tokaji furmint 2019, száraz


Alkoholtartalom: 12,7 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,2 g/l
Savtartalom: 6,4 g/l

Bodzavirág 2020

Bevallom én nem voltam odáig a száraz Sárgamuskotályért sohasem, de ezután megváltozott a véleményem. Amikor beleillatozik az ember rögtön érzi is a muskotályra jellemző illatjegyeket, virágosság, édes, friss, gyümölcsös. Ízében is rendkívül kellemes volt nem túl hosszú, nem túl rövid. De az aki szereti az édes illatokat szeretni fogja. Savak nem erőteljesek inkább amolyan finom eleganciával öleli körbe a bort.

Tokaji sárgamuskotály 2020, száraz

Dűlő: Gelencsér
Alkoholtartalom: 12,27 vol
Maradék cukortartalom: 1 g/l
Savtartalom: 5,6 g/l

Kassaváros 2019

Abaújszántó legnagyobb kiterjedésű szőlőterülete a  a történelmi gyökerekkel bíró Kassaváros dűlő, az egykori vulkáni kúp tövében húzódik, és rendkívül ásványos,karakteres bort ad.

Sok abaújszántói büszke a történelmi a kapcsolatra Kassával, és szívesen birtokolnak itt ültetvényeket, nincs ez másképpen a Palkó családnál sem. A 2019-es évjáratban nekem elsősorban a körtés, parfümös jelleg dominált. Ez az a bor amin nem kell sokat agyalni, csakis jó értelemben. Nekem nagyon tetszett!

Ennek párjaként megkóstoltam a 2018-as Kassavárost is, amely az előzőtől eltérően 5 hónapos fahordós érlelést is. Gabriella úgy fogalmazott, hogy ő nem nagyon szereti túl erőltetni a fahordós érlelést és igen csak meggondolja, hogy melyik bort melyik évjáratban teszi csak fahordóba. 2018-as év pont ilyen volt.

Tokaji furmint 2019, száraz


Alkoholtartalom: 13,9 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,8 g/l
Savtartalom: 5,7 g/l

Sulyom Hárslevelű 2016

Nagyon megosztó bor ami talán az évjáratnak, a dűlő adottságainak köszönhető, de annak is, hogy már elmúlt 4 éves. Száraz hárslevelű amely csapadékos időszakban lett szüretelve. Sós, enyhén földes, zöld füves íz kiugróan más, mint a többi. Ez amolyan kakukktojás volt, de szeretem a nem megszokott, nem egyirányú borokat.

Báthori 2019

Száraz hárslevelű amely a melegebb klímájú Báthori dűlőben válogatott, szüretelt elegáns fehér bor. Vajasság, krémesség tör elő amely köszönhető a hosszabb erjedésnek is, emelett pedig körvonalazódik egy kis gyümölcsösség is szép lecsengésű savakkal.

Ez a bor pár évvel bekerült a Winelovers top 100 borai közé is. Teljesen megértjük.

Tokaji hárslevelű 2019, félszáraz


Alkoholtartalom: 13,27 V/V%
Maradék cukortartalom: 8 g/l
Savtartalom: 5 g/l

Jégcsepp 2018

Akik imádják az édes borokat azoknak mindenképp ajánlom a Jégcseppre hallgató különleges édes bort. Erről a Jégborról tudni kell, hogy Szent András fagyos reggelén mínusz fokban lett kézzel szüretelve. Ritka alkalmak egyike amikor az évjárat is engedi, hogy jégbort lehessen készíteni.

Természetesen a töpped aszalt szilvás, mazsolás illat-ízvilág egyértelműen a bor csúcspontját alkotja.

Maradék cukor: 168 g/l


Köszönöm Gabriellának a borkóstolót nagyon jót beszélgettünk és örülök, hogy egy újabb családi pincészetet ismerhettem meg.

Elérhetőségek:

Weboldal: https://palkoborok.hu/

PALKÓ GABRIELLA és PALKÓ NORBERT

Cím: Abaújszántó, Arany János u. 84., 3881
E-mail: [email protected]
Tel: +36 70 676 4380

Még szintén kedvelheted

>
%d bloggers like this: