Maradva a tokaji borkülönlegességeknél most 3 olyan borról lesz szó, melyekről már lehetséges, hogy hallottál viszont nem tudod hogyan miként készülnek. 

Való igaz, hogy ezeket a borokat nem igazán fogod megtalálni a boltok polcain, sem pedig a borszaküzletekben vagy a pincészeteknél. Vannak azért még páran akik - olykor-olykor ha olyan az évjárat készítenek minimális mennyiségben tételeket, de már valóban nem jellemző.

De nézzük is miről van szó.


Máslás

Péter pince - máslás

Edit your caption text here


A máslás tulajdonképpen az "aszúbor egyik mellékterméke" bár nem szeretem ezt a szót használni. A máslás úgy készül, hogy a már lefejtett aszúbor seprőjét felöltik musttal vagy borral. Ennek eredménye képen egy alacsonyabb cukortartalmú kevesebb beltartalmi értékkel rendelkező bort kapunk, de ettől függetlenül megmaradnak az aszúra jellemző enyhe aromák. Kevesebb a cukortartalma ez tény, de ugyanúgy élvezhető bor, mint az aszú. 


Fordítás

Palkó borok


A fordítás a másik véglet. A már kipréselt aszú törkölyére bort vagy mustot öntünk, majd újra kipréselve megkapjuk a fordítást. A törkölyben préselés után mindig marad 20-30% -nyi must és gazdag aromák felesleges lenne ezt elpocsékolni, így erre én mindig azt mondom, hogy használjunk fel mindent amit lehet. A máslás és a fordítás is lehet harmonikus jó savérzetű édességű bor és általában még árban is kedvezőbb, ha ilyenre bukkanunk. 


Aszúeszencia


Igen, igen tudom, hogy már 2013 óta hivatalosan nem lehet Aszúeszenciát készíteni - illetve lehet csak nem írhatjuk rá a palackra - de ettől függetlenül megemlítem, hiszen az eszencia alatt lévő, de a 6 puttonyos aszú fellett álló borkülönlegesség. Ha még nem tudjuk hogyan készítették régen az aszú borokat akkor itt egy kis gyorstalpaló.

Aszút jellemzően régen puttonyokba szedték, - melyekbe 22-25 kg-nyi aszúszemet lehetett összegyűjteni. Ezeket többszöri válogatás után borba vagy mustba áztatták, így állt össze az aszúpaszta amelyet kipréseltek, majd 136 l-es Gönci hordókba töltöttek. Az aszú annyi puttonyos volt, ahány puttony aszút áztattak és adtak egy 136 l-es Gönci hordónyi musthoz vagy borhoz. Az aszúeszencia beltartalmi értéke és cukortartalma miatt már túlhaladja a 6 puttonyos aszút, így ezért sem lehetett már a már hagyományos Gönci hordóba tölteni.

Aszúeszenciát csak igazán különleges évjáratokban készítettek figyelve arra, hogy csak is a legjobb minőségű szemeket válogassák össze. 

 

About the Author

doraevah


Dóra vagyok tállyai borász, szerző, utazó, nyughatatlan lélek aki mindig keresi a kihívásokat és akinek tanulásból áll az élete minden nap :)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Még többet olvasnál?

Legutóbbi bejegyzések 

>
%d bloggers like this: