Dugós a bor? – visszacserélhetem?

Ebben a cikkben azt nézzük meg, hogy mi történik akkor ha egy bor dugós és visszacserélhető – e ebben az esetben.

A dugós – vagy muffton ahogy szoktuk még említeni, szerencsére már nem gyakran fordul elő. Az egyre változó és fejlődő technológia, jobb minőségellenőrzés és a csavarzáras kupakok, üvegdugók nagyban minimalizálták a hibás borok kialakulását.

Az úgynevezett parafa, dúgós ízt egy triklór-anizol (TCA) nevű anyag váltja ki, amely többek között a természetes dugókban is megtalálhatóak. A következőképpen állapíthatjuk meg, hogy a bor dugós -e:

→ A bor erős dohos nedves kartonszagú olyan, mintha egy nedves pincében lennénk

→ A bor unalmasnak tűnik. A dohos szag teljesen elfedi a bor aromáit ezáltal nagyon kellemetlenné válik a bor kóstolása is.

→ A bornak kellemetlen penész illata van.

Tipp: Bebizonyosodott, hogy a dugós szag fokozódik, ha a bort szódával öntjük fel.

Van jogom a kártérítésre?

A dugós bor anyagi hiba. Az eladónak, így a borásznak vagy borkereskedőnek garanciális kötelessége van. A vevőnek joga van ahhoz, hogy a bort kicseréltesse vagy alacsonyabb áron hozzájusson az adott borhoz.

Nagyon régi évjáratú boroknál vagy múzeális értekű boroknál már nehezen kivitelezhető.

Mit csináljak a borral?

Ha a bort egy pincénél vásároltad érdemes visszamenni és megkérni a borászt, hogy kóstolja meg és ha ő is úgy találja, hogy a bor valóban hibás akkor ebben az esetben szinte biztos, hogy azonnal ad egy másik palackkal. Természetesen nem kell a borász fejét leordítani ilyen esetben, hanem csak szépen finoman, udvariasan elmondani a véleményünket.

Online borrendelés esetén ez már nehezebb feladat, de érdemes ott is felvenni a kapcsolatot az ott dolgozókkal, ügyfélszolgálattal és biztosan fognak tudni segíteni.

Remélem hasznos volt a cikk, ha bármilyen kérdésed van csak írd meg!

Hausel Dóra Èva
Hausel Dóra Èva

Egy kalandvágyó világutazó, kicsit önfejű, de abszolút izzig-vérrig borász Tállyáról a Tokaji borvidékről. Minden héten új cikk itt a blogon!
@aszutokaji

Tanulj a borokról! – miért metszünk?

A borok világa mellett nem mehetünk el anélkül, hogy tudnánk hol kezdődik egyáltalán az egész folyamat nem igaz? A metszés az egyik legfontosabb folyamat amit az év megkezdtével kezdünk el.

Persze vannak még faktorok amiket figyelembe kell venni, hiszen a cél mellett a szőlőfajtára is figyelni kell. Valamelyiknél ez válik be a másiknál a másik mód. Ez gyakorlás és sok sok tanulás.

Erről készítettem most egy rövid videót!

https://www.instagram.com/aszutokaji/

https://www.facebook.com/tokajiaszunet

Borriport – Palkó borok

A Tokaji borvidék észak-nyugati határvárosában Abaújszántón található a Palkó Borászat, ahol Palkó Gabriella mutatott egy kis betekintést családi gazdaságukba, amit férjével együtt nagy lelkesedéssel és szakmai múlttal koordinálnak.

Abaújszántó a Tokaji Borvidék perem települése ahonnan tovább haladva a Zemplén gyönyörű panorámája tárul elénk ,tiszta időben a Tátra gerinceit is megpillanthatjuk. A településtől mindössze 8 kilométerre Boldogkői vár található.

Gabriella és férje Norbert közel 10 hektáron gazdálkodnak, ami azért nem kis gazdaság. Emellett foglalkoznak még szántóföldi termesztéssel is. A területek egy része azaz 7 hektár szántói, egy a tállyai Báthori dűlőben található. Hagyományos szőlőfajtákkal dolgoznak, mint a Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály.

A törődést abban figyelhetjük meg, amilyen gondossággal válogatják a termést, többmenetes szüretet alkalmaznak, külön kezelik nemcsak a dűlőt és a fajtákat, hanem a parcellákat is, évjáratokhoz alkalmazkodva készítik egyedi boraikat.

Gabriella a borokon keresztül mutatta be nekem hova fejlődtek az évek során. A friss tavalyi évjáratokon kívül kóstoltam 2016-os borokat is ugyanabból a dűlőből ugyanazon szőlőfajtákkal. Érdekes felfedezés amikor az ember látja hova fejlődik a saját kezei által készített bor, egy tudatos,precíz munka eredményeként.

Hársss habzóbor 2019

Egy igazi Welcome drink, amivel kezdtük a kóstoló sort. A nevéből adódóan ki lehet találni melyik fajta alkotja a fő összetevőjét! – igen a hárslevelű, de megbújik a háttérben egy kis sárgamuskotály is, ami bár 10 %-ban van csak jelen mégis érezhető miután kortyoltunk belőle.

Tokaji habzóbor

Hárslevelű 90%, sárgamuskotály 10%
Alkoholtartalom: 13 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,3 g/l
Savtartalom: 6,24 g/l

Gelencsér – Furmint 2019

A Gelencsér nyugati fekvésű kiemelkedő dűlő, első említések egyike 1469-ből való, 1522-től trianonig ez is Kassa városhoz tartozott. A dűlő felső teraszainak fürtválogatásaiból készült.

Egyenes vonalú , üde bor. Az elején picit röviden indul,de utána jönnek a  mélységek, strukturáltsága, csiszoltsága és kis idő után már nagyon szép ívben lehet érezni az ásványosságot és egy kis sós ízt is, kellemes savakkal kombinálva. 

Tokaji furmint 2019, száraz


Alkoholtartalom: 12,7 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,2 g/l
Savtartalom: 6,4 g/l

Bodzavirág 2020

Bevallom én nem voltam odáig a száraz Sárgamuskotályért sohasem, de ezután megváltozott a véleményem. Amikor beleillatozik az ember rögtön érzi is a muskotályra jellemző illatjegyeket, virágosság, édes, friss, gyümölcsös. Ízében is rendkívül kellemes volt nem túl hosszú, nem túl rövid. De az aki szereti az édes illatokat szeretni fogja. Savak nem erőteljesek inkább amolyan finom eleganciával öleli körbe a bort.

Tokaji sárgamuskotály 2020, száraz

Dűlő: Gelencsér
Alkoholtartalom: 12,27 vol
Maradék cukortartalom: 1 g/l
Savtartalom: 5,6 g/l

Kassaváros 2019

Abaújszántó legnagyobb kiterjedésű szőlőterülete a  a történelmi gyökerekkel bíró Kassaváros dűlő, az egykori vulkáni kúp tövében húzódik, és rendkívül ásványos,karakteres bort ad.

Sok abaújszántói büszke a történelmi a kapcsolatra Kassával, és szívesen birtokolnak itt ültetvényeket, nincs ez másképpen a Palkó családnál sem. A 2019-es évjáratban nekem elsősorban a körtés, parfümös jelleg dominált. Ez az a bor amin nem kell sokat agyalni, csakis jó értelemben. Nekem nagyon tetszett!

Ennek párjaként megkóstoltam a 2018-as Kassavárost is, amely az előzőtől eltérően 5 hónapos fahordós érlelést is. Gabriella úgy fogalmazott, hogy ő nem nagyon szereti túl erőltetni a fahordós érlelést és igen csak meggondolja, hogy melyik bort melyik évjáratban teszi csak fahordóba. 2018-as év pont ilyen volt.

Tokaji furmint 2019, száraz


Alkoholtartalom: 13,9 V/V%
Maradék cukortartalom: 1,8 g/l
Savtartalom: 5,7 g/l

Sulyom Hárslevelű 2016

Nagyon megosztó bor ami talán az évjáratnak, a dűlő adottságainak köszönhető, de annak is, hogy már elmúlt 4 éves. Száraz hárslevelű amely csapadékos időszakban lett szüretelve. Sós, enyhén földes, zöld füves íz kiugróan más, mint a többi. Ez amolyan kakukktojás volt, de szeretem a nem megszokott, nem egyirányú borokat.

Báthori 2019

Száraz hárslevelű amely a melegebb klímájú Báthori dűlőben válogatott, szüretelt elegáns fehér bor. Vajasság, krémesség tör elő amely köszönhető a hosszabb erjedésnek is, emelett pedig körvonalazódik egy kis gyümölcsösség is szép lecsengésű savakkal.

Ez a bor pár évvel bekerült a Winelovers top 100 borai közé is. Teljesen megértjük.

Tokaji hárslevelű 2019, félszáraz


Alkoholtartalom: 13,27 V/V%
Maradék cukortartalom: 8 g/l
Savtartalom: 5 g/l

Jégcsepp 2018

Akik imádják az édes borokat azoknak mindenképp ajánlom a Jégcseppre hallgató különleges édes bort. Erről a Jégborról tudni kell, hogy Szent András fagyos reggelén mínusz fokban lett kézzel szüretelve. Ritka alkalmak egyike amikor az évjárat is engedi, hogy jégbort lehessen készíteni.

Természetesen a töpped aszalt szilvás, mazsolás illat-ízvilág egyértelműen a bor csúcspontját alkotja.

Maradék cukor: 168 g/l


Köszönöm Gabriellának a borkóstolót nagyon jót beszélgettünk és örülök, hogy egy újabb családi pincészetet ismerhettem meg.

Elérhetőségek:

Weboldal: https://palkoborok.hu/

PALKÓ GABRIELLA és PALKÓ NORBERT

Cím: Abaújszántó, Arany János u. 84., 3881
E-mail: [email protected]
Tel: +36 70 676 4380

Aromák

“Ebben a borban felfedezhetőek a primer és szekunder aromák melyek különleges ízvilágot kölcsönöznek a bornak” – aha igen és pontosan mit is jelent ez?

Az aki elmegy egy borkóstolóra nem valószínű, hogy az ehhez hasonló kifejezéseket akarja hallani, mert nem érti mit jelentenek.

Ùgy gondoltam azokat akiket érdekelnek a borok világa, hasznosnak találják majd ezt a cikket az aromákról. Nem utolsó sorban választ adhatnak azokra a kérdésekre is, hogy miért mondják a borszakértők, sommelierek azt, hogy egy adott bornak ilyen és ilyen illata, íze van.

3 fontos aromát különböztetünk meg a borban. Ezek a:

Leegyszerűsítve:

Primeraromák

Elsődleges aromáknak nevezzük azokat amelyek valamelyik szőlőfajtára jellemzőek, tehát a szőlőfajta tipikus jellegét tükrözik.

Valójában igen nehéz egy-egy szőlőfajtát jellemezni, de minden fajtánál igen is szerepet játszanak azok a tényezők is, hogy hol és milyen körülmények között termesztették.

Például a fajtajelleget is ez alapján tudjuk meghatározni.

Most egy egyszerű szőlőfajtát vennék elő ez pedig a sokak által ismert Sauvignon Blanc. Ez egy francia fajta és ha az ember beleszagol egy pohár Sauvignon Blancba akkor az első amit felfedezz az a – grapefruit, egres – nagyon kellemes visszafogott illat és íz aromái.

De ugyanakkor egy új-zélandon termesztett Sauvignon Blancé-ban más illat aromák is érezhetőek,- mint a frissen vágott fű vagy a zöldpaprika.

Tehát az aroma nem csak a szőlőfajtáról árulkodik hanem az eredetéről is.

Szekunderaromák

A másodlagos aromák azok amelyek az erjedés során vagy röviddel utána keletkeznek. Jó példával szolgálhat erre a hidegen irányítottan erjesztett fehérborok.

Nagyon jellegzetesen cukorka bonbon illatuk van de egyesek banánhoz társítják. A malolaktikus erjedés során keletkeznek még pl: vajra emlékeztető aromák is.

Az erjedés során nemcsak kellemes illatú aromák keletkezhetnek, hanem mellékízek is, pl. ecet vagy tojás illata.

Tercieraromák

Az aromák utolsó szakaszában – tehát a (tercieraromák) harmadlagos aromák a borok fejlődése, érlelése során jön létre.

A legjobb példa erre a borok tárolása, miután az erjedést követően tölgyfahordókban érlelik tovább a borokat, esetlegesen barrique-ban. A fafajtától és a pirítás intenzitásától (könnyű, közepes, közepes +, nehéz), valamint a tárolás hosszától függően – vanília-, karamell-, füst- vagy csokoládéaromák jelennek meg.

De a hosszú idejű tárolás alkalmával negatív szagok is jelentkeznek, például – kompót, föld vagy a pince illata, amikor a borok oxidálódása során keletkezett harmadlagos aromák is ide sorolhatóak.

Pár példa

  1. Olaszrizling

Egy Olaszrizlingnél főleg, ha hordóban is volt érlelve érezhetünk füszerességet, barackra, almára elékeztető aromákat.

2. Furmint

A Furmint Tokaj Hegyalja elsö számú szőlőfajtája és egyben a legfontosabb is. Ennél a fajtánál jellegzetes aroma a birs, hársfavirág, érettebb Furmintnál mézes, aszaltgyümölcsös. Bár az aszaltszilva, aszalbarack aromák inkább az Aszú borra jellemzőek.

Mind attól függ, hogy hol termesztették, hogyan folyt az erjesztés (irányított, spontán) miként érlelék hol érlelték és tárolták. Ezek mind befolyásoló tényezők.

Ha tetszett a cikk és hasznosnak találtad akkor oszd meg és kövess Instagramon, Youtube-on is.

Tanulj a borokról – Mi történik a szőlőben?

Ebben a videóban visszamegyünk a legelejére és megnézzük mi történik pontosan a szőlőben azon belül is a szőlőbogyókban zsendüléstől egészen a szüretig.
Talán benned is megfogalmazódott az a gondolat, hogy vajon milyen folyamatok is játszódnak le az év során a szőlőben? – nem is gondolnád mennyi minden befolyásolja ám az érést, de most egy kis gyorstalpaló.
Ìme a legújabb videóm:

Kövess itt is!

Vissza a természethez – borkóstoló a Szóló Pincészetnél

Gyakori borfogyasztóként mindig keresem az újdonságokat, és folyton figyelem, honnan tudnék még többet tanulni.

Ezért is kerestem fel Éless Tímeát a Szóló Pincészettől, aki igazán nagy fába vágta a fejszéjét azzal, hogy teljesen szembement az itteni borkészítési technológiával, és úgy döntött férjével együtt, hogy inkább megpróbálnak  természetesebb vonalú borokat készíteni a lehető legkisebb beavatkozással.

Íme egy kis bemutató a boraikról:

Borok

Pét-Nat

A Pét Nat egy igazi Welcome Drink, ami egy kis szénsavtartalmú, alacsony alkoholtartalommal rendelkező bor. Nagyon jó, kellemes ízvilágú, szépen hömpölygő savakkal.

Puro 2018

A Sípos dűlőből származó, szelektált, a botritiszes szemek teljes kizárásával készült, különleges natúr borról van szó. Őszintén szólva nekem ez a vonal tetszett a legjobban az eddigiek  közül. 

Alkohol: 13,0 vol % , Sav: 5,6 g/l,

Maradék cukor: 0,7  g/l

Összességében örülök, hogy egy teljesen új arculat kezd kialakulni itt Tokaj Hegyalján is. Ezeken kívűl még kóstoltunk egy tavalyi úgynevezett Narancsbort is, de ez akkor még nem volt forgalomban hivatalosan. Reméljük hamarosan már a nagyközönség is megízlelheti.

Köszönöm Tímeának a borkóstolót.

Elérhetőséget itt találjátok:

Weboldal:  http://www.szolo.com/

Instagram: 

https://www.instagram.com/szolowine/?hl=en

Frivolo

Tartályban erjedt, majd porcelántojásban érlelődött bor. Az egyszeri fejtés után kapott 30 mg ként, de teljesen szűretlen, derítetlen természetes karakteres bor.

Alkohol: 13 % vol  Sav: 5,6 g/l  

Tempo

Bohomály dűlőben szüretelt Furmint + Hárslevelű egy kellemes, száraz fehér bor. Színe kelllemes szalmasárga, ízében nekem inkább a zöldfűszerek és az alma jegyek dominálnak. Alkohol: 13,5 % volSav: 5,6 g/l


Mi a Pét nat?

A Pét Nat, vagyis Pétillant Naturel egy olyan eljárással készülő bor, amit még azelőtt lepalackoznak, hogy az erjedés teljesen befejeződött volna. Így a szőlőben lévő cukor már nem a tartályban erjed ki, hanem a palackban.

Tanulj a borokról – hogyan készülnek az édes és száraz borok?

Kedves borrajongó!

Talán Te magad is feltetted a kérdést, vajon mitől száraz és mitől lesz édes egy bor? nem kell nagy dolgokra gondolni, de készítettem most egy videót ezzel kapcsolatban.

Ìme:

Processing…
Success! You're on the list.